Handla leksaker med rätt känsla

Stor & Liten är en bra butik för leksaker online där du kan finna allt möjligt för ditt barn eller för andra barn om ni går bort på härliga kalas. Och, även om leksaker är något som gör barn glada är det viktigt att veta om att det, som i allt egentligen, kan finnas mycket kemikalier och gifter.

Så, att låta ett barn bita och busa med en plastanka kan i det långa loppet inte vara det bästa. Två kemikalier man ska hålla koll på är:

  • Bisfenoler
  • Ftalater.

Bisfenoler och ftalater

Knasiga namn på knasiga kemikalier. Men, det kanske är bra att de har skrämmande namn och inte heter något lockande för att mildra dess negativa konsekvenser och inverkan på oss människor. När det kommer till kemikalier är det fortfarande mycket som vi ännu inte vet. Men, bara för det ska vi inte sluta att köpa leksaker till våra barn, vi måste bara försöka få en större förståelse för dem. Det får vi genom att ta till oss av den kunskap som finns. När det kommer till ftalater så är de en typ av kemikalier som verkar som mjukgörande ämne i plats. Många ftalater är nu inom EU förbjudna i leksaker. Vilket är betryggande. Men, det är fortfarande viktigt att hålla koll på ditt barn så leksakerna finns i handen och inte hela tiden i munnen. Det bästa rådet man kan ge till föräldrar är att hålla koll på innehållsförteckningen i leksaker om vad de innehåller, samt att lite som mat: är det otroligt billigt kan det finnas mer knas i produkterna än om det är lite dyrare och då av bättre kvalitet. Bisfenoler fann man förut i nappflaskor gjorda av plast och många bytte ut dem till glas. Att bli galen på vägen och ge avkall på allt är inte rätt väg då det blir ohållbart i längden. Det gäller att finna en sund balas.

Nu införs det även fler kontroller som ska kolla de farliga kemikalierna i leksaker. Projekten med att undersöka fler leksaker som miljöinspektörer i Skåne drar igång ska ha som mål att spridas till EU och deras kemikalielagstiftning. Så, att handla leksaker handlar om att ta som vara att se till vad de innehåller för att vara på den säkra sidan. Sedan är det bara att ge sig in i leken.