Färre kemikalier i leksakerna

Länge har man varnat för farliga kemikalier i barnens leksaker. Den senaste granskningen visar däremot att leksaksföretagen blivit bättre på att fasa ut dessa kemikalier. De är dock inte riktigt där än när det gäller helt ofarliga leksaker.

4359952-saluting-toy-soldier

Vi har tidigare skrivit ett inlägg om att det finns en del farliga kemikalier i leksaker.

”Knasiga namn på knasiga kemikalier. Men, det kanske är bra att de har skrämmande namn och inte heter något lockande för att mildra dess negativa konsekvenser och inverkan på oss människor.” Läs mer.

Farliga kemikalier hittades i 2 av 70 leksaker

Detta har lett till att många är rädda för att köpa leksaker till sina barn och i vissa fall kanske till och med undviker att köpa leksaker. Men i en nyligen utförd granskning, har man upptäckt att de värsta mjukgörande kemikalierna har försvunnit ur leksakerna. I granskningen, som DN skriver om, har man undersökt 70 leksaker i plast. Endast i två av dessa leksaker fann man hormonstörande ftalater. I dessa fall handlar det om DEHP som är en förbjuden ftalat i alla typer av leksaker. Vid den senaste liknande granskningen 2013, var det drygt 10 procent av leksakerna som innehöll sådana här förbjudna ftalater. Det ser alltså bättre ut nu än bara för några år sedan. Experter inom området ser att medvetenheten har ökat i branschen och de stora aktörerna jobbar mycket med att följa reglerna med kemikalier i leksaker.

Inte riktigt framme än

Även om det här resultatet ser väldigt bra ut, är det kanske inte helt ultimat. Företagen har nämligen ersatt de värsta mjukgörarna med andra kemikalier med mjukgörande egenskaper. Dessa nya kemikalier vet man inte så mycket om. Problemet med tungmetaller i elektroniska leksaker finns även kvar.