Då & nu

Man kan nog onekligen konstatera att leksakerna har förändrats markant under de senaste hundra åren. För vad som var normalt att leka med för barn på 1800-talet, hade nog inte varit lika normalt i dagens moderna samhälle.

Det man väl kan konstatera är leksakerna som finns i sig är betydligt mer avancerade än de som fanns förr. Framförallt så låter vi barnen vara mer lata i dagens samhälle, istället för att faktiskt låta barnens kreativitet flöda fritt. För det är nog ungefär så det var förr i tiden.

Man lät barnen springa ut i den friska luften och sedan fick de själva komma på vad man skulle leka. Ibland så blev naturen i sig en leksak, eller så kom barnen själv på lekar som man underhöll varandra med. Fysiska leksaker var på sin höjd en nallebjörn eller ett dockhus.

I dag där emot, så ser det ju lite annorlunda ut. Tekniska sker som TV, Film och dator finns i vårt samhälle, vilket har förändrat barns sätt att leka på väldigt drastiskt. Helt plötsligt så kan en film eller ett dataspel innebära lek, till skillnad från för då lek och leksaker faktiskt var något man fysiskt gjorde.

Och kanske är det just det som skiljer dagens leksaker och barn ifrån dom som fanns förr i tiden. Att leken just innebär mindre aktivitet och kreativitet för barnen. Dagen tv- och dataspel innebär att barnen inte ens behöver tänka eller använda fantasin. Något som i princip all barn gjorde förr i tiden.

Vi kan väl helt enkelt hoppas på att framtiden kommer att inför lite mer kreativitet och fantasi till dagens moderna barn. Vem vet vad som annars kan ske med barnens sinnen?